Nyheter

Blocket ger upp kampen

Blocket ger upp kampen

Blocket ger upp kampen!

Blocket skrotar mäklarannonserna. Deras annonssajt och marknadsplats för mäklarannonser upphör. Ägarna bakom Blocket inser att de förlorat kampen mot Hemnet med mäklardrivna bostadsannonser.

Det avslöjas i ett pressmeddelande vars fokus ligger på att de efter förvärvet av Qasa ska satsa på hyrda bostäder, även förstahandskontrakt.

Idag är Blocket redan den största marknadsplatsen för andrahandsuthyrning, men man vill nu också inleda direktsamarbete med hyresvärdar. Vi ser ett behov av att förenkla uthyrningen av förstahandslägenheter då dagens kösystem är förlegat och ineffektivt, säger vd:n Pernilla Nissler i uttalandet.

Samtidigt avvecklas alltså de svenska mäklarannonserna på sajten.

Drömgrannen?

Drömgrannen?

Drömgrannen?

Drömgranne?
Svensk Fastighetsförmedling har låtit Kantar Sifo ta reda på vem svensken helst vill ha som granne och presenterar detta i senaste bobarometern.

Resultatet visar att det är Johan Glans och Mia Skäringer.

Det visar sig att de viktigaste egenskaperna hos en granne är hänsyn, hjälpsamhet och att grannen sköter sig själv. När svensken får välja drömgranne rankas komikern Johan Glans i topp tätt följd av Mia Skäringer som är mest populär bland kvinnor.

Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling säger i ett uttalande att lära känna sina grannar kan öka trivseln i bostadsområdet men, det gör också att bostadsägare tillsammans kan hålla ett extra vakande öga i området och även hjälpa varandra i vardagen,

Grannegenskaper som är mindre tilltalande är kontrollbehov, festglädje och tystlåtenhet. Den de tillfrågade allra minst vill bo intill är ett gammalt ex – 36 procent betackar sig för detta. Nästan lika många, 32 procent, ser gärna att chefen bor någon annanstans.
Andra som bör hålla avstånd är föräldrar, svärföräldrar och kollegor. Åtta procent vill inte ens ha sin vän som granne.

Attefallare växer

Attefallare växer

Attefallare växer!

Med start för cirka fem år tillbaka krävs i normal fallet inte bygglov för komplementbyggnader på högst 25 kvadratmeter, detta gäller
i anslutning till en- eller tvåbostadshus.

Nu vill regeringen utöka den tillåtna byggnadsarean till 30 kvadratmeter. Det föreslås en lagändring att träda i kraft den 20 mars 2020.

Nytt koncept

Nytt koncept

Bohållplats ett nytt koncept!

Ett nytt koncept mellan två lägen, sälj och köp. En av de större mäklarkedjorna har konstaterat att ett av de största orosmolnen vid en bostadsaffär är att tvingas flytta ut innan Du får flytta in.

Som en lösning på detta har aktuella mäklarkedja i Stockholm tagit fram vad de kallar Bohållplats i området Fabriksparken i Sundbyberg. Bohållplats innebär att säljaren hyra en färdigmöblerad lägenhet i området tills den nya lägenheten är inflyttningsklar.

Mäklarkedjan i Stockholm säger att det här är en produkt som fyller ett minst sagt skriande behov som hittills varit svår att realisera. Som en mångsidig fastighetsägare och -utvecklare – bland annat med både hyresrätter och bostadsrätter i vår repertoar – känns det helt rätt att vara först ut på marknaden med att erbjuda bohållplatser.

Vidare säger mäklarkedjan att bohållplatsen som utformats för att ha en bas som passar de flesta också ger kunden chansen att lära känna sitt nya område i förtid.

Frågan är om detta koncept kommer att tas efter på fler orter än Sundbyberg i Stockholm?

Utmanar Hemnet!

Utmanar Hemnet!

UTMANAR HEMNET!

UTMANAR HEMNET
Några av Sveriges största mäklarbyråer går samman för att starta en egen sajt för bostadsannonsering, utmanar Hemnet.

Den utmanande sajt med namn Bomero beräknas lanseras i augusti i år. Avsikten är att den ska innehålla både bostäder till salu, kommande försäljningar, utlandsboenden och kommersiella fastigheter.

Aktörerna bakom Bomero är mäklarbyråerna Bjurfors, Skandiamäklarna, Mäklarhuset, Husman Hagberg, ERA och Mäklarringen. Enligt Dagens Industri står de sju tillsammans för en tredjedel av marknaden.

Marcus Svanberg nuvarande vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är styrelseordförande för Bomero. Han säger i ett uttalande att ”det de senaste åren har skapats en monopolliknande situation på marknaden för annonsering där en alltför dominerande aktör kunnat styra och höja priserna”.

Han säger vidare att ”den existerande monopolliknande situationen ytterst drabbat kunderna, vilket är ett av skälen till lanseringen av Bomero. Vi har för avsikt att lansera en tjänst som utmanar på såväl funktion och innehåll som pris”.

Dessutom menar han att ”både säljare som spekulanter och mäklare kommer att få tillgång till en mer kundnära marknadsplats”.

Aktörerna bakom Bomero tror på sund konkurrens och att utvecklingen av nya annonseringstjänster kan underlätta för den som ska sälja eller köpa bostad. Bomero är en långsiktig satsning, säger Marcus Svanberg.

Tanken är att Bomero på sikt, likt sin huvudkonkurrent Hemnet, ska innehålla både statistik, inspiration och ”utvecklade koncept” kring nyproduktion och kommersiella fastigheter.

Ny trend!

Ny trend!

I flera år har det närmast varit en självklarhet att bostadskonsumenten köpte först och säljer sedan. I den nu rådande marknaden är det en ny norm som gäller. Totalt är det 62 procent av mäklarna som upplever att det är ganska eller mycket vanligt att sälja först och köpa sen.

Orsaken är främst att finna i att bostadskonsumenterna har större behov av att veta exakt vad de har att röra sig med inför sitt kommande bostadsköp.

Samtidigt är det också en konsekvens av att bankerna i allt högre grad kräver ett försäljningskontrakt för den befintliga bostaden innan lån för en ny bostad kan betalas ut.

Att bankerna tillämpar detta bidrar även till ett högre utbud än jämfört med de senaste åren.

Lura tjuven!

Lura tjuven!

Tankar inför semestertider!

Tankar inför semestertider!
I semestertider är det många som åker bort och lämnar sin bostad utan uppsikt under långa perioder. Några råd för att lura tjuven i sommar så att Du kan njuta fullt ut av din ledighet.
 
Berätta för dina bekanta och grannar att du ska resa bort. De kan då hålla ett vakande öga på ditt hem. De skulle t ex kunna hjälpa till med följande:

Tömma brevlådan på post och reklam.
Be någon titta till bostaden under bortovaron.
Lägga sopor i soptunnan så att den inte står helt tom.
Att då och då be någon parkera sin bil på er tomt så att huset ser bebott ut.

Sociala medier
Vänta med att lägga upp dina trevliga semesterbilder på sociala medier till du kommer hem istället. Statusuppdatera inte i sociala medier om att du är bortrest, det skickar signalerar för tjuven att hemmet är tomt en tid. Se till att positioneringstjänsten på mobilen är avaktiverad. Tänk på att vem som helst kan se dina twitterinlägg.
 
Trädgården
Förvara trädgårdsredskap och stegar inomhus eller i låst förråd så att tjuven inte kan använda dem för att bryta sig in hos dig eller dina grannar. Lämna leksaker, ett par skor som används i trädgården så att huset ser bebott ut. Men lämna inget som kan användas för att bryta sig in i huset.
 
Bostaden
Förvara inte kontanter och smycken hemma i bostaden. Det är tjuvens favoriter. Sätt timer på lamporna inomhus. Det är bra om de tänds och släcks oregelbundet och bara när det är mörkt ute.
 
På utomhusbelysning är det bra med en rörelsevakt vid entré- och altandörrar. På vissa ställen kan en stark halogenlampa vara lämplig.
 
Låt radion gå på med timer så att det hörs ljud i huset men, glöm inte dra ut sladden till TVn detta kan annars öka brandrisken.
 
Vidarekoppla telefonen så att det inte märks att den är vidarekopplad. Om den som ringer kommer till mobilsvar eller liknande indikerar detta att ingen är hemma.
 
Se till att ni har bra inbrottsskydd på fönster och dörrar. Lämna inga nycklar hemma till tjuven.
 
Ytterligare information
På https://www.stoldskyddsforeningen.se som är stöldskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om hur du kan skydda dina ägodelar med stöldskyddsmärkning m.m. är det många som åker bort och lämnar sin bostad utan uppsikt under långa perioder. Några råd för att lura tjuven i sommar så att Du kan njuta fullt ut av din ledighet.

Midsommar 2019

Midsommar 2019

Midsommar 2019

Vi på Arvhag vill önska alla en trevlig midsommar och samtidigt be alla ute i trafiken ta det försiktigt. Det är bättre att komma fram något försenat än skapa dramatik och tragedi för omgivning, släkt och vänner.

Fastighetsmäklartjänsten?

Fastighetsmäklartjänsten?

Mäklarsamfundet kommer i när framtid släppa flera korta filmer med syfte att förklara innehållet i och värdet av fastighetsmäklartjänsten och hur branschens villkor ser ut på ett enkelt och tillgängligt sätt. Den första kortfilmen har fokus på hur omfattande, prisvärd och konsumentsäker den svenska fastighetsmäklartjänsten är.

(https://www.maklarsamfundet.se/nyheter/fastighetsmaklartjansten-dummies)

Sveriges Nationaldag

Sveriges Nationaldag

Härligt firande

Idag firar vi Sveriges nationaldag till minne av 1809 års regeringsform.  Vi gläds gemensamt åt 200 år av fred. Vi på Arvhag vill önska nya och gamla kunder samt vänner och bekanta ett härligt firande.