Nyheter

Inredningstrender 2020!

Inredningstrender 2020!

Inredningstrender 2020!

Ledorden för heminredning år 2020 är hållbarhet och föremålets detaljens egena berättelse men, samtidigt pekar årets trend på något annat nämligen att svensken förespås alltid behöva en ny bricka,såsom matbricka.

Viktigt är att det inte längre är möblerna, tallrikarna eller detaljerna i sig som är det viktiga, i stället är det historien bakom prylarna.

Dssutom handlar det inte längre bara om storytelling utan också om storyfeeling, säger Ambre Venissac från trendbyrån.

Formex Formidabel designpris gick till industridesigner, Jan Klingen, vars lampskärmar dekoreras med mänskliga tumavtryck. Priset Formidabel, folkets pris, gick till paret Asta och Erik Hellgren. Deras skomärke Sneakers har, enligt nomineringen, sedan 30 år låtit ”amerikansk basket möta norrländskt hantverk” och vars skor man kan få omsulade när det blir dags.

Årets 3 hetaste färger
• Honungsgult.
• Babyrosa.
• Vanilj.
Årets 3 designtrender
• Negative space. Mellanrummen, ställtiden tas tillvara.
• Concrete brutalism. Rått och enkelt.
• Sensational flow. Sinnligt, sensuellt.

Hur avslöjar du dolda fel?

Hur avslöjar du dolda fel?

Hur avslöja dolt fel?

Vid köp av hus är som oftast besiktningsman en självklarhet. Som många tyvärr ej tänker kan även bostadsrätter innehålla dolda fel.

En lägenhet som vid första anblicken kan se helt fantastisk ut, kan ha rejäla dolda fel”, säger Johan Lundin på SBC.

I det följande kommer tips som minskar risken att Du går på en nit, som kan förvandla drömbostaden till en mardröm.

Dolt fel är något du inte har kunnat upptäcka med blotta ögat, eller misstänka ska finns före bostadsköpet.

Alla känner inte till vad de får lov att göra i en lägenhet, vad föreningen tillåter och vad som faller inom ramen för bygglovsplikt eller anmälningsplikt.

Det är betydligt vanligare i villor - men i takt med samhällsutvecklingen och de ökade krav som vi ställer på vårt boende i dag - så har frekvensen på ombyggnationer i bostadsrätter ökat väsentligt. En inte helt oproblematiskt situation, säger Johan Lundin, marknadsområdeschef på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.

Kan du anta att den förre ägaren känt till det dolda felet, eller varit ansvarig för att orsaka det, ska du rikta dina anspråk mot denne. Men det kan bli en snårig process. Därför är rådet att innan köpet minimera risken för att dolda fel upptäcks senare.

Därav bör du begära in verifikat på de här förändringarna. Har de till exempel flyttat köket, ändrat planlösningen och slagit ner en vägg så bör man säkerställa att det är gjort enligt lagar och regler, och med erforderlig kompetens.

När vi köper en villa för fem miljoner kronor är det vanligt att ta in en oberoende objektiv besiktningsman. Däremot är det ovanligt att det görs när vi köper en bostadsrätt för lika mycket pengar, berättar Johan Lundin. Det är också långt ifrån säkert att man behöver det. Men i vissa fall kan det finnas anledning, anser han.

Det är aldrig fel att prata med styrelsen, säger Johan Lundin, för att erhålla besked att en ombyggnad godkänts av Brf.

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År!

Jul och nyårs hälsning

Vi på Arvhag jurist & fastighetsbyrå vill önska nuvarande och kommande kunder och
affärsbekanta En riktig God Jul & Gott Nytt År!

Unga ofrivilligt hemmaboende

Unga ofrivilligt hemmaboende

Unga ofrivilligt hemmaboende

Hyresgästföreningen visar i rapporten Unga vuxnas boende i Sverige 2019 att närmare en kvarts miljon unga mellan 20 och 27 bor fortfarande hemma hos föräldrarna fast de vill flytta. Denna siffra är den högsta sedan den första mätningen 1997.

1997 bodde 15 procent av unga i åldrarna 20-27 hemma. I dag är det 27 procent – 280 000 personer. Av dessa är det 238 000 som gör det ofrivilligt.

Något är fel när så många unga vuxna faktiskt inte har möjlighet att påbörja vuxenlivet på riktigt. Den här rapporten visar svart på vitt att bostadsbristen hindrar unga från att flytta till utbildning, jobb eller att bilda familj. Det skapar inte bara otrygghet och ofrihet, utan får också konsekvenser för arbetsmarknaden och samhället i stort, säger Hyresgästföreningens talesperson för ungas boende Ola Palmgren i en kommentar.

Till detta kommer att drygt var fjärde också tvekar att skaffa barn på grund av sin boendesituation, och att var tredje tvekar inför att flytta till annan ort. Dessutom har de unga som HAR flyttat hemifrån hög ekonomisk utsatthet – en av tre har inkomster under Konsumentverkets basnivå. I sin tur fler än hälften av dessa, 129 000 personer, lever under gränsen för Kronofogdens lägstanivå. Den ligger på 4923 kronor i månaden efter betalt boende.

Svek mot bostadskonsumenterna

Svek mot bostadskonsumenterna

Sveket mot bostadskonsumenterna!

Annonspriserna som Hemnet tar ut är ett svek mot bostadskonsumenterna anser Rickard Engström, vilken är forskare i fastighetsmäkleri och konsumentskydd på KTH i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

Samma inställning har allt flera fastighetsmäklare.

Rickard Engström anser denna situation innebär att bostadskonsumenterna hamnar i kläm. En effekt blir negativ på rörligheten på bostadsmarknaden.

Det var efter att Hemnet såldes till ett amerikanskt riskkapital företag som priserna höjdes kraftigt.

Vidare säger han att det här är ett av de största sveken som gjorts mot konsumenterna. Samtidigt som det är ett av de största misstagen som branschen har gjort, för det leder till ökade transaktionskostnader.

Under innevarande höst har också Blocket helt lagt ned sin mäklarannonsering samtidigt som Boneo tagit plats på arenan.

31,8 år i kötid för förmedlade hyresrätt.

31,8 år i kötid för förmedlade hyresrätt.

31,8 år i kötid för förmedlade hyresrätt.

Det sägs att en göteborgare får stå länge i kötid för förmedlad hyresrätt i centrala Göteborg. Denna kötid är inget jämfört med kötid i centrala Stockholm. I centrala Stockholm tvingades en person som fick en trea på Tegnérgatan i Vasastan stå kötid på 31,8 år. Däremot gick det att få en studentlägenhet om 22 kvadratmeter i Tensta efter tre månader i kö. Den genomsnittliga kötiden var 10,4 år för en hyresrätt i Stockholms län.

Amorteringskraven vilken samhällsnytta?

Amorteringskraven vilken samhällsnytta?

Amorteringskraven vilken samhällsnytta?

Enligt professorerna Harry Flam, John Hassler och Lars EO Svensson tillsammans med SBAB:s chefekonom Robert Boije så saknar kreditrestriktionerna i allmänhet och det skärpta amorteringskravet i synnerhet påvisbar samhällsnytta.

I DN Debatt går de ut i hård kritiken mot kreditrestriktionerna. I debattartikeln säger de att kreditåtstramningen, vilket bland annat det skärpta amorteringskravet inneburit, klarar inte nyttokostnadskalkylen.

Nyttan av kreditrestriktionerna överstiger helt enkelt inte kostnaden. Att ändå driva igenom sådana beslut är oansvarsfullt.

Förlorade ersättning

Köpare förlorade ersättning trots brister

Nyligen kom en dom i Högsta domstolen vilken avslog en bostadsrättsköpares krav på ersättning för brister i bostaden.

Köpet gällde en lägenhet i befintligt skick där köparen upptäckte brister i badrummet och, krävde att säljaren skulle ersätta honom för renovering.

Tingsrätten avslog kravet, något som hovrätten rev upp. HD ändrar hovrättens dom och fastställde tingsrättens domslut.

Högsta domstolen motiverar sitt domslut med dels att eftersom renoveringen uppgått till mindre än tre procent av det totala bostadspriset så kan inte bostadsrätten anses ha varit i väsentligt sämre skick än vad som köparen har kunnat förutsätta.

Vidare att köparen visserligen inte har kunnat använda badrummet, vilket har inneburit ett hindrande i nyttjanderätten, men att det bara rört sig om cirka tre månader.

Köparen ska även ersätta säljaren för rättegångskostnader i hovrätt och HD.

Vad skäms du över i hemmet?

Vad skäms du över i hemmet?

Vad skäms Du över i hemmet?

Frågorna >Vad är svenskarna mest stolta över, respektive skäms mest för, i sina hem< ställde sig Skanska med hjälp av Kantar Sifo.

Svaret blev - det är ostädat!

Föga överraskande visade det sig att vi är rätt nöjda med våra hem, nämligen 51 procent skäms inte över någonting. Men de som skäms de skäms över städning. 29 procent önskar att de hade städat mer när gäster tittar förbi och sju procent skäms över disken.

En procent skäms över precis allting, vilket kan jämföras med de åtta procent som kanske inte skäms men inte heller är stolta över någonting i hemmet.
I det svenska hemmet är svenskarna mest nöjda med sin inredningsförmåga,18 procent är stolta över sina inredningsdetaljer, följt av möblerna på 17 procent. Hela elva procent har ett bibliotek de gärna visar upp.

Fler kvinnor än män är stolta över inredningsdetaljerna, 23 respektive 15 procent, medan fler män än kvinnor är stolta över sina teknikprylar – 12 respektive fyra procent.

Småhus använder mycket energi i onödan?

Småhus använder mycket energi i onödan?

Två miljonerna småhus använder mycket energi i onödan?

Energimyndigheten påstår att två miljonerna småhus i Sverige använder mycket energi i onödan. Med åtgärder skulle dessa hushålls samlade energiräkningar kunna gå ned med mer än tio miljarder per år.

Det säger nu Energimyndigheten som tillsammans med Sustainable Innovation nu lanserar en ny webbguide. Namnet på sajten är Min husguide med syfte ge oberoende expertråd om renoveringsåtgärder, vilka minskar energiåtgången och dess klimatpåverkan, förbättrar inomhusmiljön, sparar pengar och tar hänsyn till kulturvärden. Allt för att hjälpa privatpersoner som inte riktigt vet vad de ska fråga efter eller ställa för krav.

Utmaningen är för många veta vilka åtgärder det ska satsa på och hur undvika göra fel. Jan Kristoffersson, projektledare för Min husguide på Sustainable Innovation,säger ”Det är därför vi skapat den här guiden som på ett enkelt sätt hjälper småhusägare genom de olika vägval och frågeställningar som man möts av när man planerar åtgärder i sitt hus”.