Nyheter

Grattis Frölunda

Grattis

Vi på Arvhag vill framföra ett tack och ett stort grattis till Västra Frölunda som efter 7 matcher slutligen tar hem den sammanlgda vinster mot Luleå.

Amorteringskrav

Amorteringskrav på nya bolån

Från den 1 augusti 2015 önskar Finansinspektionen (FI) att nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procent av bostadens värde.
 
Amorteringskravet ska gälla för alla nya lån, som ges med en bostad som säkerhet, från och med Omvärdering av bostaden får göras vart femte år. Reglerna ska gälla alla banker och kreditmarknadsföretag. 
 


FI anser att det finns ett behov av amorteringskrav i Sverige. Ett amorteringskrav dämpar skuldsättningen. Lägre skuldsättning ökar hushållens motståndskraft mot störningar och minskar risken att Sveriges ekonomi påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller i omvärlden.
 
FI föreslår därför att nya bolån med en belåningsgrad på över 70 procent ska amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras ned med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.
Reglerna ska bara gälla nya bolån. Kravet gäller inte om man bara vill byta bank.
Nya bolån är:

  • När man tar lån för att köpa en ny bostad och använder bostaden som säkerhet för lånet.

  • När man tar ett nytt, eller utökar ett befintligt, lån med bostaden som säkerhet för att till exempel bekosta reparationer. Amorteringskravet gäller endast för det utökade lånet som ska amorteras ner tills den totala belåningsgraden är 50 procent eller till dess att det nya lånet är helt återbetalt.


Undantag

  • Bolåneföretagen får under en begränsad period medge att enskilda hushåll inte ska amortera om det finns särskilda skäl. Exempel på sådana situationer kan vara arbetslöshet, dödsfall i familjen eller sjukdom.


Omvärdering av bostaden

  • Amorteringskravet utgår från marknadsvärdet på bostaden. Huvudprincipen är att omvärdering av bostaden som kan ligga till grund för att räkna om belåningsgraden endast får ske vart femte år.

  • Omvärdering får också ske om det skett en avsevärd värdeförändring av bostaden av en annan anledning än den allmänna prisutvecklingen på bostäder. Det kan till exempel handla om en omfattande om- eller tillbyggnad. Renovering av enbart kök eller badrum eller tillbyggnad av balkong anses till exempel i normalfallet inte vara en avsevärd värdeförändring.

  • För hushåll som redan i dag förvärvat sin bostad gäller att eventuella nya lån omfattas av kravet. Omvärdering av bostaden får också ske i samband med att ett hushåll för första gången utökar sin belåning efter att amorteringskravet börjat gälla. Därefter gäller de vanliga reglerna för omvärdering av bostaden, det vill säga att det får göras vart femte år eller om det skett en avsevärd värdeförändring.


Amorteringskravet ska omfatta banker och kreditmarknadsbolag

Internet problem

Datastöd

Merparten av de problem vi på Arvhag haft med vårt datastöd har avsevärts förbättrats.

Visning

Visning

Visning

Imorgon torsdag håller vi på Arvhag bostadsmäkleri visning av det ljusa välhållna huset med fyra rum i populära naturnära Hammarn. Med tre rejäla sovrum samtliga insynsskyddade, med plats för säng, skrivbord och varm charm.
 
Bostaden erbjuder god förvaring genom flera garderober och förrådsutrymmen samt utvändigt förråd (garage).
 
Här bor Du i ett naturnära barnvänligt område med gångavstånd till strövområden och fiskesjöar.

Internet problem

Problem

Vi på Arvhag har för tillfället problem med vårt internet, Det jobbas intensivt på alla håll för att eliminera samtliga dessa svårigheter. Vi vet tyvärr Ej när detta är klart. Vi ber naturligtvis om ursäkt där som detta kan medför eller leda till besvär för våra kunder.