Nyheter

Bostadsbubbla?!

Bostadsbubbla?!

Bostadsrätt eller hyresrätt?

Finanspolitiska rådets ordförande, Harry Flam, säger att det ”troligen” inte finns någon bostadsbubbla, skriver Svenska Dagbladet.

Professorn, Harry Flam, berättade detta under ett seminarium på fastighetsbranschens Stockholm Corporate Finance. Tecken på detta är att det är billigare att bo i bostadsrätter än i nyproducerade hyresrätter särskilt i Storstockholm och, detta även om kalkylräntan sätts till 5 procent. För när det finns spekulativa förväntningar på ökade priser för bostadsrätter, ska brukarkostnaderna för bostadsrätter ligga högre än för hyresrätter, enligt Harry Flam.

Vem blir ny VD på HEMNET?

HEMNET

Det blir en kvinna, nämligen Cecilia Beck-Friis. Hon kommer närmast från TV4, där hon var chef. Cecilia Beck-Friis tillträder som ny vd på Hemnet den 1 oktober.

Hon säger vid en första intervju att "jag ser mycket fram emot mitt nya uppdrag och att tillsammans med teamet fortsätta utveckla tjänster och produkter som skapar värde för såväl fastighetsmäklare, säljare och köpare".

Samtidigt blir Anna Lagerborg som varit tillförordnad VD sedan mars utsedd till vice vd.

Hur vill vi bo?

Hur vill vi bo?

Ur en trendrapport från 2017 går att läsa att svensken önskar sig ett mer uppkopplat och digitalt hem. Med ökad närhet till grönska, vatten och natur. Ungefär varannan önskar sig en större bostad.

Fortfarande finns drömmen om en bostad en bit bort från staden med närhet till natur och grönska. Flera är villiga betala extra för sjöutsikt, trädgård och bredband.

Många lockas av ett skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt. Samtidigt finns också lockelsen om en minimalistisk och industriell inredning. Några önskar sig ett kylskåp som automatiskt beställer hem mat och dryck.

Svårare låna!

Hårdare lånevillkor

Under senast månaderna har Mäklarsamfundet informerats av fastighetsmäklare som larmar om bankernas hårdare syn när det gäller små bostadsrättsföreningar. Detta gäller både vid utlåning till föreningen så väl som vid köpa av en bostadsrätt i en mindre förening. Det har hänt att banken inte ens gjort en kreditprövning när föreningen inte ansetts tillräckligt stor, följden blir en trögare marknad och en oro hos de som bor i små föreningar. Något som Dagens Industri bland annat rapporterar.