Nyheter

Unga ofrivilligt hemmaboende

Unga ofrivilligt hemmaboende

Unga ofrivilligt hemmaboende

Hyresgästföreningen visar i rapporten Unga vuxnas boende i Sverige 2019 att närmare en kvarts miljon unga mellan 20 och 27 bor fortfarande hemma hos föräldrarna fast de vill flytta. Denna siffra är den högsta sedan den första mätningen 1997.

1997 bodde 15 procent av unga i åldrarna 20-27 hemma. I dag är det 27 procent – 280 000 personer. Av dessa är det 238 000 som gör det ofrivilligt.

Något är fel när så många unga vuxna faktiskt inte har möjlighet att påbörja vuxenlivet på riktigt. Den här rapporten visar svart på vitt att bostadsbristen hindrar unga från att flytta till utbildning, jobb eller att bilda familj. Det skapar inte bara otrygghet och ofrihet, utan får också konsekvenser för arbetsmarknaden och samhället i stort, säger Hyresgästföreningens talesperson för ungas boende Ola Palmgren i en kommentar.

Till detta kommer att drygt var fjärde också tvekar att skaffa barn på grund av sin boendesituation, och att var tredje tvekar inför att flytta till annan ort. Dessutom har de unga som HAR flyttat hemifrån hög ekonomisk utsatthet – en av tre har inkomster under Konsumentverkets basnivå. I sin tur fler än hälften av dessa, 129 000 personer, lever under gränsen för Kronofogdens lägstanivå. Den ligger på 4923 kronor i månaden efter betalt boende.