Nyheter

Vad kan inverkan av en extra budgivare betyda?

Vad kan inverkan av en extra budgivare betyda?

Vad betyder detta för dig som säljare?

En extra budgivare kan höja slutpriset rejält – ny undersökning avslöjar siffrorna

Hur mycket kan en extra budgivare påverka slutpriset på en bostad? En ny undersökning från Hemnet ger en tydlig bild av hur konkurrensen kan driva upp priserna – och skillnaden kan vara större än du tror.

I undersökningen, där över 300 mäklarrepresentanter deltagit, uppger nästan en tredjedel att en extra budgivare kan höja priset med mellan 50 000 och 100 000 kronor. Men det finns också de som ser ännu större effekter – hela 17 procent menar att värdet snarare ligger mellan 100 000 och 300 000 kronor, rapporterar Dagens Nyheter.

Marknadens dynamik – vinnare och förlorare

– Om man inte testar den öppna marknaden finns en uppenbar risk att man inte får ett marknadsmässigt pris. Det finns alltid någon som tjänar och någon som förlorar på det, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Undersökningen visar även att en genomsnittlig bostadsaffär i Sverige i dag har två budgivare och att det vanligtvis läggs mellan två och tre bud innan affären går i lås.

– Det är ganska få budgivare i snitt, så om man lyckas attrahera ytterligare en intressent kan det ha ett stort värde, säger Tell.

Vad betyder detta för dig som säljare?

Om du funderar på att sälja din bostad kan det alltså vara värt att lägga lite extra tid på att skapa en attraktiv annons och marknadsföra objektet brett för att locka fler budgivare. Ju fler som är med och bjuder, desto större chans att priset drivs upp – och i vissa fall kan det handla om hundratusentals kronor.

För köpare innebär detta att konkurrensen kan vara tuff, särskilt i attraktiva områden. Det kan vara klokt att sätta en tydlig budget och vara beredd på att priserna snabbt kan sticka iväg om fler intresserade ger sig in i budgivningen.

Med andra ord – i en bostadsaffär kan en enda extra budgivare göra en enorm skillnad!

Pandemin fick svenskar att fly storstäder

Pandemin fick svenskar att fly storstäder

Var trenden tillfällig?

SCB*:s** nya rapport avslöjar hur flyttmönstren förändrades och sedan återställdes*

Under pandemiåren 2020–2021 upplevde Sverige en dramatisk förändring i flyttmönstren. Storstäderna tappade invånare i högre takt än vanligt, medan pendlingskommuner och mindre tätorter såg en ovanligt stor inflyttning. Men den trenden visade sig vara kortlivad – enligt en ny rapport från SCB har flyttströmmarna nu återgått till det normala.

Storstadsexodus under pandemin

SCB:s rapport, som analyserar flyttningar mellan kommuner under perioden 2014–2023, visar att storstäderna konsekvent haft ett negativt flyttnetto, men att utflyttningen ökade markant under pandemin. De som flyttade ut var i stor utsträckning barnfamiljer och personer i åldrarna 31–69 år, ofta med chefspositioner eller akademiska yrken. Samtidigt lockade mindre städer och pendlingskommuner fler nya invånare än vanligt, särskilt de som ligger nära större städer.

– Under pandemiåren när många lämnade storstäder flyttade många till kommuner som är mindre befolkade och mer naturnära, säger Li Ma, demograf på SCB.

Tillfällig flyttboom för pendlingskommuner

Pendlingskommuner nära större städer och mindre tätorter fick ett positivt flyttnetto under pandemin. Detta innebar en tillfällig tillväxt, men trenden höll inte i sig. När restriktionerna lättade och samhället återgick till normala rutiner började flyttmönstren likna dem från tiden före pandemin.

– För mindre städer och landsbygdskommuner med besöksnäring skedde en tydlig förändring. Flyttnettot gick från negativt till positivt under pandemiåren, men nu ser vi en återgång, säger Li Ma.

Fyra kommuntyper har konstant negativt flyttnetto

Rapporten visar att fyra typer av kommuner haft fler utflyttare än inflyttare under hela den studerade perioden: storstäder, lågpendlingskommuner nära större städer, pendlingskommuner nära mindre tätorter samt landsbygdskommuner. Samtidigt har tre kommuntyper haft ett positivt flyttnetto: pendlingskommuner nära storstäder, större städer och pendlingskommuner nära större städer.

Framtidens flyttmönster

Även om pandemin skapade ett tillfälligt trendbrott verkar svenskarnas flyttvanor vara förvånansvärt stabila på lång sikt. SCB:s rapport, den tredje i en serie om inrikes flyttningar, visar att storstäderna fortfarande har en nettoförlust av invånare – men inte i den omfattning som sågs under pandemin.

Så, kommer vi att få se en ny flytt våg till naturnära områden vid nästa stora samhällsomställning?

Det återstår att se.

Sälj – Är det mer än bara en affär?

Sälj – Är det mer än bara en affär?

Vad är egentligen sälj?

Mäklaryrket: Mer än bara en affär – en konst att skapa relationer

För många mäklare handlar en bostadsaffär om ett snabbt avslut, en lyckad förhandling och en nöjd kund. Men för de verkligt framgångsrika mäklarna är det mycket mer än så – det handlar om långsiktiga relationer, värdeskapande och att bygga trovärdighet över tid.

En riktigt vass mäklare gör mer än att matcha köpare och säljare. Det handlar om att förstå kundens drömmar, bygga förtroende och leda dem genom en av livets största och viktigaste affärer. Roy-Lennart, mäklare på Arvhag Jurist & Fastighetsbyrå, betonar vikten av rätt verktyg och träning. En mäklare ska inte bara sälja bostäder – hen ska vara en trygg rådgivare genom hela processen.

Storyselling – nyckeln till framgång

Enligt Roy-Lennart är storyselling – konsten att berätta rätt historia vid rätt tillfälle – en avgörande faktor för att vinna kundens förtroende. En bostadsaffär är inte bara siffror och kontrakt; det handlar om känslor, drömmar och framtidsplaner. Genom att förstå kundens behov och kommunicera på rätt sätt kan en mäklare göra hela skillnaden.

Men sälj handlar inte bara om teknik och strategi – det handlar också om människor och psykologi. Rätt kommunikation kan vara avgörande för hur en bostadsaffär upplevs. Genom att förstå hur våra hjärnor reagerar på trygghet, säkerhet och beslutsfattande kan mäklare skapa bättre upplevelser för sina kunder – och i slutändan göra fler och bättre affärer.

Tillbaka till grunderna – nyckeln till hållbar framgång

I en marknad som ständigt förändras gäller det att återgå till de grundläggande frågorna:

✔ Hur skapar vi värde?✔ Hur bygger vi långsiktiga relationer?✔ Hur gör vi varje affär till en positiv upplevelse för kunden?

På Arvhag Jurist & Fastighetsbyrå har vi sedan länge förstått att mäkleri är mer än en affär. Det är en konst – konsten att förstå, engagera och inspirera. Och det är just den konsten som gör skillnaden mellan en vanlig mäklare och en mäklare som bygger en framgångsrik karriär.

Snabbare, enklare, billigare!

Snabbare, enklare, billigare!

Regeringen skrotar bygglovsbyråkratin?

Bygglovsreglerna är idag en djungel av krångel och kostnader – men nu vill regeringen rensa upp. Med ett nytt förslag slopas onödiga krav, vilket ger fastighetsägare större frihet att bygga utan att fastna i byråkratiskt trassel.

Total förenkling av bygglovsreglerna

Bostadsminister Andreas Carlson slår fast att dagens regelverk är för snårigt och måste förenklas.

– Vi river ner onödigt administrativt krångel och gör det lättare att förstå vad som kräver bygglov. Det ska vara enkelt att göra rätt, säger Carlson.

Det nya förslaget innebär att bara byggprojekt i känsliga områden behöver förprövning. Det betyder att fler kan bygga direkt utan att skicka in handlingar och vänta på lov och startbesked.

Byggboom kan vänta

Byggföretagen hyllar förslaget, som de menar kan ge bostadsmarknaden en nödvändig skjuts.

– Det här kan öka bostadsförsörjningen markant, särskilt genom slopad anmälningsplikt för Attefallshus och enklare regler för att inreda vindar, säger Anna Broman, näringspolitisk expert på Byggföretagen.

Förutom snabbare processer innebär förslaget också ekonomiska lättnader – ingen bygglovsansökan betyder inga avgifter till byggnadsnämnden.

Nya regler redan i höst

Om allt går enligt plan träder förändringarna i kraft den 1 oktober. Då kan fastighetsägare och byggföretag se fram emot en byggprocess som är snabbare, smidigare och billigare.

Är det här byggbranschens befrielse från byråkratins grepp? Svaret kommer i höst!