Nyheter

Stor efterfrågan på bostadsrätter

Stor efterfrågan på bostadsrätter

Stor efterfrågan på bostadsrätter


Under vecka nr 12 sjönk mediantiden, liggtiden, för en bostadsrättsförsäljning i Stockholms innerstad till tolv dagar, något som aldrig tidigare hänt, visar ny statistik från Hemnet.
En av orsakerna skulle kunna vara stress att komma till snabbt avslut hos både köpare och säljare, då vi inte vet något om coronavirusets framtida effekter och möjliga restriktioner.
Hemnets analytiker Erik Holmberg bedömer att flera säljare vill få klart affären så snabbt som möjligt på grund av att de inte vet vad som händer framöver, om det blir fler restriktioner och nedstängningar. Då får man hellre klart affären än väntar in något extra bud för att få några tusenlappar till. Vi ser också att budpremierna sjunker, vilket stärker den tesen.
Bostadsannonserna fortsätter att trilla in och mäklarna säger också att det är högt tryck på deras visningar.
Så här långt klarar sig bostadsmarknaden rätt bra, säljvolymerna hålls uppe och det finns en efterfrågan. Nu handlar utvecklingen mycket om oro och stress, men på längre sikt kommer den ekonomiska utvecklingen att bli viktigare. Kommer de som nu varslats snabbt tillbaka i arbete igen eller blir det en mer strukturell uppgång i arbetslösheten är det avgörande framöver, säger Erik Holmberg.