Nyheter

Leta livskamrat för att kunna bo

Leta livskamrat för att kunna bo

LETAR PARTNER FÖR ATT HA RÅD ATT BO

I en undersökning gjord av medlemsföreningen Bostadsrätterna visar det sig att i mer än 25% de unga i storstäderna säger att en starkt bidragande orsak till att de vill ha flick- eller pojkvän är att förbättra chanserna på bostadsmarknaden.

Att de unga ser sig tvingade leta partner för att lösa sin boendesituation visar hur ohållbar situationen har blivit. Det blir särskilt tydligt i relation till de siffror över genomsnittslöner som publicerades häromveckan, de visar att kvinnor i Stockholm inte har råd att skilja sig för att genomsnittslönen inte räcker till för att finansiera en etta sedan det skärpta amorteringskravet infördes, påpekar Kenny Fredman, samhällspolitisk chef på Bostadsrätterna och tillägger att det återigen syns hur de goda avsikterna med amorteringskraven – att inte dra på sig alltför stora skulder – slår fel.
Svårigheterna cementerar situationen ytterligare för alla som står utanför bostadsmarknaden.
I mer än 52 procent, av 30- till 35-åringar bor fortfarande kvar i sin första bostad, trots att män och kvinnor i genomsnitt blir föräldrar första gången vid 31,6 respektive 29,3 års ålder.
Inlåsningseffekterna som präglar bostadsmarknaden drabbar även förstagångsföräldrar och leder till trångboddhet.