Nyheter

Fastighetsägarna tror på mäklare!

Fastighetsägarna tror på mäklare!

Fastighetsägarna tror på mäklare!

Fastighetsägarna tror på möjligheten att mäklare kommer i en framtid att förmedla hyresrätter

Sedan bostadskön i Stockholm ökat med nästan 39 000 personer 2019 och nu är uppe i över 674 000, säger Fastighetsägarna i Stockholm att Bostadsförmedlingen inte räcker till, Fastighetsägarna i västsverige är inne på samma spår.

Fastighetsägarna spår att nya typer av förmedlingar kommer att uppstå för att täcka behovet.

Det är till och med Ej osannolikt att vi får se mäklade hyresrätter i Sverige, alltså att de aktörer som vill hyra ut lämnar in lägenheter till en privat förmedling som hittar en matchande hyresgäst. Dessa system finns i nästan alla länder utan bostadsköer, berättar Martin Lindvall, samhällspolitisk chef vid Fastighetsägarna Sverige till Svenska Dagbladet.
Han förklarar att det till och med kan bli aktuellt med utlottning av hyresrätter i vissa grupper.

Han tror att det behövs flera parallella förtursköer som ett komplement till det klassiskt raka köandet.

Fastighetsägarna ser en trend med friare hyressättning genom till exempel sådant som Attefallshus, och januariavtalet med marknadshyror i nyproduktion, kan leda till fler typer av förmedlingar.

Vidare säger han att det kan bli med hyresrätter som med stuguthyrning, att de inlämnas till en förmedling, och pekar på Finland som avreglerade sin hyresmarknad på 90-talet och ganska omgående fick en stor utbudsökning av lägenheter som ägdes och uthyrdes av privatpersoner.