Nyheter

Fler bostäder till äldre

Fler bostäder till äldre

Fler bostäder till äldre

Bostäder som är anpassade till äldres behov är stort. Detta särskilt i kommuner med svaga bostadsmarknader. Det är svårt att finansiera omvandling av befintliga bostäder för äldres behov. föreslår Regeringen föreslår nu i vårändringsbudgeten för 2020 en förstärkning med 300 miljoner kronor till Statens Bostadsomvandling AB, Sbo, för att möta behovet.
Sbo har givits uppdraget att tillsammans med kommuner omvandla befintliga fastigheter göra de tillgänglighetsanpassade för äldre. Omvandlingarna som Sbo gör minskar kommunernas kostnader för äldreomsorg och skapar en positiv utveckling på den lokala bostadsmarknaden.
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund säger att det visat sig att kommuner med svag bostadsmarknad klarar inte detta själva och jag är glad att nu ge Sbo utökade möjligheter att tillföra en tydlig samhällsnytta,
I kommuner med vikande befolkning och svag bostadsmarknad är det svårt för kommuner att skapa de bostäder som behövs för att bättre balansera utbud och efterfrågan. Svaga bostadsmarknader gör att kommunala bostadsbolag har svårt att investera i bostadsomvandlingar.